www.archive-org-2014.com » FI » O » OJSKOGSPARKEN

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".

  Archived pages: 3 . Archive date: 2014-07.

 • Title: Blogg - Närpes Hembygdsförening
  Descriptive info: .. på svenska.. suomeksi.. närpes.. Blogg.. NÄRPES hembygd.. Artikel.. Fornfynd i Närpes skogar.. Krimkriget i Närpes.. Läs mera.. Cay Irjala.. 1399271700.. Publicerad.. 05.. 05.. 2014.. kl.. 09:35.. Förvaring och vård av glasnegativ.. Bildarkivet.. 1362750608.. 08.. 03.. 2013.. 15:50..

  Original link path: /blogg/
  Open archive

 • Title: Blogg - Närpes Hembygdsförening
  Descriptive info: Tillbaka.. Krimkriget, eller det Orientaliska kriget som det också kallades, fick följder för den Österbottniska landsbygden.. Kriget utkämpades av Ryssland mot det Osmanska väldet, som hade som allierade både Frankrike och det Brittiska imperiet.. Kriget varade mellan åren 1853 - 1856.. Eftersom Finland var en del av Ryssland vid den här tiden blev de finländska kusterna ett lovligt byte för den engelska flottan.. Att Bomarsunds fästning på Åland förstördes är rätt allmänt känt i Finland.. Däremot är det inte så många som vet att de Engelska fartygen också trängde upp och gjorde livet besvärligt för många andra som bodde längs den Österbottniska kusten.. I dag finns det en engelsk  ...   att föra krig mot civilbefolkningen.. Närpes fick också känna av krigets vindar.. Ännu idag kan man hitta rikligt med lämningar från Krimkriget i våra skogar.. Något som visar att det inte bara var i Karleby innevånarna gjorde motstånd (se bild) Också här har man utkämpat slag under Krimkriget.. Krimkriget har beskrivits som det först moderna kriget i historien.. Vilket innebar ett antal tekniska nyheter i hur man förde krig.. Skyttegravar började användas, och också skyttet förändrades i och med gevären förseddes med räfflor.. Något som förbättrade prestandan i gevären.. Man kan tydligt se märken av dessa räfflor när man ser närmare på kulorna man hittat i Närpes i ett förstoringsglas..

  Original link path: /blogg/article-79875-33226-fornfynd-i-narpes-skogar
  Open archive

 • Title: Blogg - Närpes Hembygdsförening
  Descriptive info: Många har frågat om man kan få komma och bläddra i bildarkivet.. Därför vill jag gärna visa hur bildarkivet ser ut och var det är beläget.. Bildarkivet finns i ett låst rum nere i Närpes stadshus källare.. Bilderna förvaras i små lådor.. Inne i varje låda finns mellan 20 - 30 glasplåtar.. Plåtarna fungerar på samma sätt som när man förr fotograferade och fick hem pappersbilder, vid tiden före den digitala fotografering.. Med i påsen fanns alltid en bunt negativ som var den framkallade bilden i orginalutförande.. Bara det att i det här fallet är bildens negativ på glasskivor, s.. k.. glasplåtar i stället för på plast.. Att ta i bilden med fingrarna lämnar fingeravtryck.. För att inte lämna fettfläckar, använder jag vita bomullshandskar när jag tar upp en bild.. Många av bilderna är, även om de flesta är hela och i gott skick, smutsiga.. Därför brukar jag försiktigt rengöra den sida som.. inte har emulsion.. på sig med en fiberduk.. Om de är mycket smutsiga fuktar jag trasan med destilerat vatten.. Då kommer gamla fuktfläckar och annat bort.. Som till exempel limfläckar, pennmärken, gamla fingeravtryck etc.. Vattnet är inte mera än att det fuktar trasan.. Den måste vara nästan torr, och bara avge lite fuktighet.. För att inte någon fukt skall  ...   gärna synnas att det är en gammal bild.. Bilderna är i allmänhet i mycket gott skick.. Eventuellt skräp, och små skärvor av glas, putsar jag bort ur lådan för att de inte skall rispa eller skada glasytan i framtiden.. Efter denna granskning och rengöring, gör jag en mapp i datorn som motsvarar den plats som bilden har i källarens bildarkiv.. Bildnummer, namn på beställare, och eventuella noteringar förs in i datorn.. Bilden blir naturligtvis också scannad.. Nu kontrollerar jag också att katalogens uppgifter stämmer överens med bildpapprets uppgifter, och att jag själv skrivit av katalogen rätt.. En sorts dubblekontroll för att se till att rätt bild har de rätta uppgifterna.. Man vill ju inte att babyn förväxlas på BB.. Till sist görs en back-up på en extern hårdskiva av de scannade bilderna.. När allt är i ordning, är det bara att gå tillbaks med bilderna till bildarkivet nere i källaren tvärs över gatan.. För att inte utsätta glasnegativen för temperaturväxlingar, har jag skaffat en kylväska som jag bär dem i, och som håller dem temperade under den tid de måste vara utomhus.. Mitt kontor ligger nämligen på andra sidan gatan från stadshuset.. Glasplåtarna väger en del.. För att de inte skall skadas av varandra brukar jag inte bära så många lådor åt gången..

  Original link path: /blogg/article-79875-23558-forvaring-och-vard-av-glasnegativ
  Open archive
 •     


  Archived pages: 3